ΛΟΥΛΟΥΔΕΝΙΟ ΨΩΜΙ

Καλημέρα!

Σήμερα η μέρα είναι υπέροχη! Ένας λαμπρός ήλιος και ένας πεντακάθαρος ουρανός με σκεπάζει! Το κρύο βέβαια είναι δυνατό, αλλά... καιρός του είναι.... Μέσα Γενάρη! Κάτι τέτοιες μέρες είναι, που η διάθεσή μου με οδηγεί στην κουζίνα. Όχι για το μαγείρεμα τού καθημερινού φαγητού, αλλά για δημιουργία με έμπνευση!



  Κι αυτή τη φορά,την έμπνευση μού την έδωσε μια ινσταγκραμική φίλη από μακριά! Βρήκα τη σελίδα της στο Instagram με το όνομα @blondieandrye. Φτιάχνει υπέροχα αρτοσκευάσματα! Και δεν θέλω και πολύ για να ξεσηκωθώ και να ξεκινήσω να ζυμαροπλάθω! Έτσι λοιπόν, βάζω την χειροποίητη ποδιά μου, συγκεντρώνω τα υλικά,και ξεκινώ.

Χρειάζομαι:

80 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
80 γραμμάρια αλεύρι καλαμποκιού
340 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξηρής μαγιάς
1 κουταλάκι τού γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι τού γλυκού ξηρό θυμάρι
1 πρέζα ζάχαρη
80 γραμμάρια χυμό ντομάτας
300 γραμμάρια νερό
Λίγο τυρί φέτα για να μπει από πάνω
4 ελιές Καλαμών
1 πιπεριά πράσινη
Λίγες φετούλες παντζάρι
Λίγες φετούλες ντομάτα


Σηκώνω τα μανίκια και ξεκινώ 😊

Σε ένα μπωλ, βάζω τα άλευρα και το αλάτι, και τ' ανακατεύω με ένα κουτάλι.

Σε ένα άλλο μπωλ,ζεσταίνω ελαφρά το νερό, προσθέτω τον χυμό ντομάτας και το θυμάρι.


Στο κέντρο τού μπωλ με τα άλευρα, κάνω μια λακουβίτσα και προσθέτω την μαγιά μαζί με την ζάχαρη.

Ρίχνω περιμετρικά το ελαιόλαδο και προσθέτω το νερό με τον χυμό ντομάτας και το θυμάρι.

Ξεκινώ να ζυμώνω.... Σταματώ, όταν η ζύμη μου έχει ομογενοποιηθεί και είναι ελαστική. Ρίχνω στην επιφάνεια τής ζύμης λίγο καλαμποκάλευρο.
Σκεπάζω με μια πετσέτα, και αφήνω σε ζεστό μέρος, για περίπου μία ώρα, για να φουσκώσει.

Στο μεταξύ, κόβω τις φετούλες από το παντζάρι, την πιπεριά, την ντομάτα και τις ελιές.




Σ' αυτό ακριβώς το σημείο, πίνω και λίγο από τον καφέ μου 😁
Αφού περνά η ώρα τού φουσκώματος, παίρνω το ζυμάρι, το ζυμώνω για λίγο ακόμη, ρίχνω στο τραπέζι λίγο καλαμποκάλευρο, και με τον πλάστη ανοίγω ένα "φύλλο" σε σχήμα οβάλ, με μήκος όσο το ταψί μου και πάχος περίπου 1,5 εκατοστά. Κόβω σε σχήμα που να θυμίζει φύλλο! Βέβαια είναι η πρώτη φορά που το δοκιμάζω και αυτό που βλέπω μου θυμίζει ανανά 🤔😁 Αλλά...ΟΚ! Δεν πτοούμαι!



Τα κομμάτια που αφαιρώ,τα πλάθω σαν μικρά ψωμάκια τύπου μπριός. Βάζω στο ταψί ένα αντικολλητικό χαρτί, τοποθετώ την ζύμη και με τα δάχτυλα πιέζω στα σημεία τών "φύλλων", και στο κέντρο. Είναι τα σημεία που αργότερα θα"φιλοξενήσουν" τα λαχανικά. Ξανασκεπάζω με μια πετσέτα, και αφήνω περίπου για 30 λεπτά την ζύμη μου να ξεκουραστεί, καθώς την "κούρασα" με την διαδικασία τής σχηματοποίησης!  Τοποθετώ το ταψί στον φούρνο,τον οποίο έχω προθερμάνει στούς 180 ο C και ψήνω για 15 λεπτά. Μετά το πέρας τών 15', το βγάζω από τον φούρνο και στις εσοχές που έχω δημιουργήσει με τα δάχτυλα, βάζω τα λαχανικά και τις ελιές. Ρίχνω λίγη φέτα, λίγο θυμάρι κι ελάχιστο ελαιόλαδο σε όλη την επιφάνεια.



 Ξαναβάζω στον φούρνο και τελειώνω το ψήσιμο μετά από περίπου 45 λεπτά. Πάντα όμως ελέγχω για να μην υπάρξει κάποιο "ατύχημα".😧😊




Δεν μπορώ να περιγράψω την χαρά μου, όταν τελείωσε το ψήσιμο και το έβγαλα από τον φούρνο! Ένιωσα πολύ περήφανη για την εικόνα κατ' αρχήν! Αλλά και η γευστική δοκιμή με αποζημίωσε! Ήταν υπέροχο!

Καλή επιτυχία σε όποιον το δοκιμάσει!

Είς τό επανιδείν
Μαρία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ...!

ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΛΜΠΟΥΜ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Diy eco ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ