Τι κάνεις; Απλώνω τραχανά 🤭

 


Απλός, παραδοσιακός πολύτιμος!

Ο τραχανάς, παραδοσιακό χειροποίητο ελληνικό ζυμαρικό, είναι ένα φαγητό που δεν άντεχα ούτε τη μυρωδιά του 😁. Βλέπεις... έτρωγα με το ζόρι όταν ήμουν μικρή, κι έτσι, μεγαλώνοντας, δεν ήθελα ούτε καν να τον μυρίσω 😏

Ώσπου μετά από πολλά χρόνια, κι έχοντας πια αποκτήσει τον γιο μου, έπρεπε να ακολουθήσω την οδηγία τής παιδιάτρου. "Να τού φτιάξεις τραχανά! Είναι θρεπτικό φαγητό, να τού δώσεις...!"

Ακόμη θυμάμαι να ρίχνω με το κουτάλι τούς αποξηραμένους κόκκους στο  κατσαρολάκι και να κρατάω την ανάσα μου, μη τυχόν και τα πτητικά μόρια έρθουν σε επαφή με τις νευρικές απολήξεις...😁

Και έγινε το θαύμα! Ξαφνικά, αυτή η δυσάρεστη μυρωδιά, μετουσιώθηκε σε άκρως ευχάριστη, - μη με ρωτήσεις πώς, δεν έχω ιδέα! Από τότε, ο τραχανάς έγινε ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά, χειμωνιάτικο βέβαια 😉

Εγώ προτιμώ τον ξινό. Ζυμωμένο με παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι που έχω αφήσει αποβραδίς εκτός ψυγείου.

Η αναλογία που χρησιμοποιώ είναι:

850 γραμ. πρόβειο γιαούρτι

850 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.

500 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό

1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά

1κ.γ αλάτι ( βάζω λίγο, γιατί συνήθως τον σερβίρω με φέτα και δεν θέλω να γίνει λύσσα 🤭)

1/2κ.γ πιπέρι

Κοσκινίζω όλα μαζί τα στεγνά υλικά και τα ρίχνω στο γιαούρτι. Ζυμώνω μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια! Αυτό είναι!

 Αφήνω για μία περίπου ώρα να ξεκουραστεί το ζυμάρι και μετά παίρνω κομματάκια ζύμης σε μέγεθος αυγού και φτιάχνω "πιτάκια". Οβάλ, επίπεδα κομμάτια ζύμης δηλαδή, που στρώνω σε ένα σεντόνι καθαρό, και ξεπλυμένο πολύ καλά, να μην υπάρχει ίχνος απορρυπαντικού και μαλακτικού, γιατί η μυρωδιά θα περάσει στο ζυμάρι 😟

Γυρίζω 2-3 φορές κατά την διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε να στεγνώνουν ομοιόμορφα. Την δεύτερη μέρα τα κόβω στη μέση κι επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία.

Αν ο καιρός είναι όπως σήμερα ( πολλή ζέστη και ελάχιστη υγρασία) ο τραχανάς είναι έτοιμος σε 3 μέρες. Την τελευταία μέρα, τα χοντρά κομμάτια τής ξηρής πλέον ζύμης, τα βάζω στο μπλέντερ και τα αλέθω έτσι ώστε να μπορέσω να τα περάσω ευκολότερα από την σίτα. 




Αν δεν έχεις σίτα, μη σκας! Γίνεται όλη η διαδικασία στο μπλέντερ 😉

Κι επειδή δεν μπορώ να μείνω εδώ, το πάω ένα βήμα παραπέρα.

Φτιάχνω ένα πουγκί από επίσης πεντακάθαρο βαμβακερό ύφασμα, και με μαρκαδόρο ειδικό για υφάσματα, γράφω το περιεχόμενο:

Trahanas apo spiti









Αν έχεις απορίες, μη διστάσεις 😊

Καλή επιτυχία! Και καλό μήνα!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ...!

ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΛΜΠΟΥΜ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Diy eco ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ