ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ

Πανσέληνος

Αρχαία Ελληνική λέξη. Παν-σέληνος : Όταν η σελήνη φαίνεται ολόκληρη.
Ο Όμηρος την αναφέρει ως σελήνη πλήθουσα.

Η βικιπαίδεια αναφέρει ότι κατά την Θεογονία του Ησιόδου η Σελήνη είναι κόρη του Υπερίωνα και της Θείας και αδελφή της Ηούς (Αυγής), και του Ηλίου, ο οποίος τη φωτίζει αιώνια λόγω της αδελφότητάς τους.
Απεικονίζεται συνήθως ως θηλυκή μορφή με μία ημισέληνο ως στέμμα και έφιππη ή οδηγώντας άρμα με φτερωτούς ίππους. Άλλοτε οι περιγραφές την θέλουν να οδηγεί μια αγέλη βοών και το ημισεληνιακό της στέμμα συσχετισμένο με τα κέρατα του ταύρου.

Από αστρονομικής άποψης, και σύμφωνα με την βικιπαίδεια, Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η Σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή ολόκληρο το στραμμένο προς την Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.

Σύμφωνα δε με την αστρολογία, οι άνθρωποι τής πανσελήνου μαθαίνουν τον εαυτό τους μέσω των στενών τους σχέσεων και χρειάζονται συντρόφους που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Αν είσαι  τύπος που προτιμάς να αφήνεις τα πράγματα να παίρνουν τον δρόμο τους, ένας άνθρωπος της Πανσελήνου μπορεί να σε… τρελάνει ελαφρώς! Οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ ευαίσθητοι στα σκαμπανεβάσματα και στις πιθανές συγκρούσεις στις σχέσεις τους. Όχι ότι είναι άνθρωποι της σύγκρουσης – για την ακρίβεια ο απώτερος στόχος τους είναι η ειρήνη – αλλά προσπαθούν διαρκώς να βρουν μία υγιή ισορροπία. Πηγή oroskopos.gr

Το σίγουρο είναι ότι η πανσέληνος ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει τους ανθρώπους. Είτε πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής, όπως αυτούς που παραθέτω πιο κάτω και που τις βρήκα στην βικιπαίδεια, είτε πρόκειται για ποίηση, όπως το αγαπημένο μου "Η σονάτα τού σεληνόφωτος" τού Γιάννη Ρίτσου.

Πίνακας τού Edward Poynter
"Το όραμα τού Ενδυμίων"
Πίνακας τού Albert Aublet
"Σελήνη και Ενδυμίων"

Εδώ κάπου θα κλείσω αυτό το μικρό ταξίδι με αφορμή την πανσέληνο... Τελικά,μάλλον ενέπνευσε κι εμένα!
Καλό βράδυ!
Μαρία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ...!

ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΛΜΠΟΥΜ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Diy eco ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ