Όλα ξεκίνησαν από μια μεταλλική ψωμιέρα...



 Λοιπόν...Θα ξεκινήσω και θα σού πω μια μικρή ιστορία...

Πριν λίγα χρόνια, σε μια πολύ δημιουργική περίοδο, ξεκίνησα να φτιάχνω έπιπλα μινιατούρες για ένα σπιτάκι! Έφτιαξα καναπέ, πολυθρόνα, κρεβάτι κρεβατοκάμαρας, έπιπλα κουζίνας, κτλ. Παρακάτω υπάρχουν μερικές φωτογραφίες...🙃



Το μόνο που έλειπε ήταν το σπιτάκι. Και σε μια στιγμή "απόγνωσης", το μάτι μου έπεσε στην μεταλλική ψωμιέρα! Ναι, ναι...όπως το κατάλαβες! Η ψωμιέρα έγινε το σπίτι που φιλοξένησε όλο τον διάκοσμο! 

Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν, να ξεμείνουμε από σκεύος φύλαξης τού ψωμιού. 

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα βέβαια, έφερα όλη την ευθύνη... Έτσι το αποφάσισα! Θα φτιάξω - σκέφτηκα - μια θήκη για να αποθηκεύω το ψωμί ή μάλλον τα ψωμιά! Κι έτσι ξεκίνησα...!


Χρειάστηκα ύφασμα βαμβακερό, λίγη ενίσχυση για το κέντημα τής τσέπης και το κέντημα τής μπορντούρας, ένα κορδόνι λίγο μεγαλύτερο από την περίμετρο τής θήκης και όρεξη για δουλειά!

Πιο συγκεκριμένα:

4 κομμάτια υφάσματος 35×43 εκατοστά για την θήκη

2 κομμάτια υφάσματος 30×43 εκατοστά για το "σκέπασμα"

2 κομμάτια υφάσματος 6×45 εκατοστά για την μπορντούρα

1 κομμάτι υφάσματος περίπου 25×25 εκατοστά για την εξωτερική τσέπη

1 κορδόνι μήκους περίπου 1- 1,10 μέτρα

Αν θελήσεις να κάνεις κέντημα, θα χρειαστείς ενίσχυση στις ακόλουθες διαστάσεις:

1 κομμάτι 6×43

1 κομμάτι στις διαστάσεις τής τσέπης


Έφτιαξα κάποια σκίτσα με διάφορα αρτοπαρασκευάσματα, τα μετέφερα με καρμπόν στο κομμάτι υφάσματος για την μπορντούρα και τα κέντησα στην μηχανή χρησιμοποιώντας το αγαπημένο μου ποδαράκι τής ελεύθερης κίνησης (free motion). ( φωτ.9)



Επέλεξα και μια όμορφη γραμματοσειρά για να γράψω την λέξη "Άρτος", την οποία κέντησα με τον ίδιο τρόπο στο κομμάτι υφάσματος τής τσέπης. (φωτ.1,6)

Αφού λοιπόν έκοψα όλα τα κομμάτια τών υφασμάτων και τελείωσα με τα κεντήματα, ξεκίνησα να φτιάχνω την θήκη.

Πήρα τα 2 κομμάτια για την θήκη και τα ένωσα με γαζί στις 3 πλευρές τους, αφήνοντας κενή την μία πλευρά των 43 εκατοστών, η οποία πλευρά είναι η επάνω, ή αλλιώς το μήκος τής θήκης.

Επανάλαβα το ίδιο με τα άλλα δύο ίδια κομμάτια υφάσματος.

Κατόπιν, τσάκισα την πλαϊνή ραφή και μέτρησα 13 εκατοστά απ' άκρη σ' άκρη. Ακριβώς το ίδιο έκανα και για την άλλη πλαϊνή ραφή. (φωτ.3)



Με μολύβι τράβηξα μια γραμμή και πάνω στην γραμμή (φωτ.3),έκανα ένα γαζί κι έκοψα το κομμάτι τής γωνίας που περίσσεψε. (φωτ.4)

Κι επανάλαβα και για τη δεύτερη θήκη.




Πήρα το κομμάτι τής τσέπης κι έκανα ένα φαρδύ γαζί στην πάνω πλευρά (φωτ.7) και κατόπιν το γάζωσα στην εξωτερική θήκη.(φωτ.8).


Αφού γάζωσα την τσέπη, τοποθέτησα την εσωτερική θήκη μέσα στην εξωτερική και τις ένωσα περιμετρικά με ίσιο και ζικ ζακ γαζί. (φωτ.12) Προσοχή εδώ, η ανάποδη πλευρά τής εσωτερικής θήκης, επανωτίζει στην ανάποδη πλευρά τής εξωτερικής θήκης.(φωτ.5)

Ένωσα τα δύο κομμάτια τής μπορντούρας με δύο γαζιά αριστερά και δεξιά κατά μήκος τών μεγάλων πλευρών, έχοντας αντικριστά καλή με καλή πλευρά.(φωτ.10,11)


Γύρισα από την καλή και σιδέρωσα καλά τις ραφές.

Ένωσα τις δύο άκρες, δημιουργώντας ένα μεγάλο "δαχτυλίδι".

Μετά, πήρα τα κομμάτια υφάσματος για το σκέπασμα. Τα ένωσα με ραφή στην πλευρά των 30 εκατοστών (φωτ.13). Δημιούργησα με γαζί ένα "τούνελ" για να περάσει το κορδόνι.(φωτ.14,15)



Πέρασα το κορδόνι. Έκλεισα με γαζί και την δεύτερη μικρή πλευρά. (φωτ.16,17)


Και έφτασα στο σημείο που έπρεπε να ενώσω το "σκέπασμα" με την θήκη. Τοποθέτησα το σκέπασμα και την θήκη στον πάγκο όπως φαίνεται στην φωτογραφία 18. Το τελείωμα τού σκεπάσματος ενώθηκε με την επάνω πλευρά της θήκης καλή με καλή πλευρά (φωτ.19), και στερεώθηκε με καρφίτσες (φωτ.20) , περιμετρικά (φωτ.21), και τέλος γαζώθηκε εκεί όπου είχαν μπει οι καρφίτσες, με πλάτος ραφής 1,2 εκατοστά( φωτ.22)







Γύρισα από την καλή πλευρά κι έβαλα μέσα το σκέπασμα (φωτ.23), με σκοπό να σιδερώσω όλο το σημείο ραφής (εκεί που φαίνεται το χέρι μου), έτσι ώστε να μπορέσω να ενώσω και την μπορντούρα.

Πήρα στα χέρια μου την μπορντούρα και με καρφίτσες την στερέωσα στο πάνω μέρος τής θήκης, στα 0,8 χιλιοστά περίπου. (φωτ.25)




Επειδή η μπορντούρα ήταν μεγαλύτερη από την περίμετρο τής θήκης, φτάνοντας στην πλαϊνή ραφή και για 8 εκατοστά, (4 εκατ.αριστερά και 4 εκατ. δεξιά τής ραφής) άφησα χωρίς καρφίτσες, έτσι ώστε να μην κάνω γαζί σ' εκείνο το σημείο και να δημιουργηθεί η αίσθηση τού χερουλιού.(φωτ.26)


Τέλος, έκανα διακοσμητικό γαζί (φωτ.27), εμπρός και πίσω τής θήκης, αφήνοντας κενά τα δύο σημεία που προανέφερα, στις δύο πλαϊνές ραφές. Έτοιμη η θήκη!




Πρακτική, όμορφη (κατά την άποψή μου), πλήρως πλενόμενη, οικολογική, και πλήρως ανακυκλώσιμη αλλά και ανακυκλωμένη, μιας και χρησιμοποιήθηκαν υφάσματα που ήδη είχαν άλλη χρήση. Ε, νομίζω πως δεν χρειάζεται άλλος λόγος για να φτιάξεις κι εσύ μια τέτοια θήκη! Συμφωνείς;😊

Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ...!

ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΛΜΠΟΥΜ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Diy eco ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ