Μια τσάντα που προκαλεί χαμόγελο 😊


 Άλλο ένα στοίχημα που έβαλα με τον εαυτό μου! Να φτιάξω μια τσάντα, μεγαλούτσικη, για να πηγαίνω μαζί της στην λαϊκή αγορά! Και μάλιστα να την φτιάξω χρησιμοποιώντας ένα παλιό τραπεζομάντηλο ως κυρίως ύφασμα!

Κι επειδή εδώ και καιρό, πιστεύω ακράδαντα πως μέρα χωρίς χαμόγελο, είναι χαμένη μέρα, σκέφτηκα να την φτιάξω με τρόπο που όταν την κοιτώ, να χαμογελώ. Κι όχι μόνο εγώ, αλλά κι όποιος την βλέπει 😊

Κατ'αρχήν, σκέφτηκα το κείμενο...

"-Πού ήσουνα εχθές Κική;" (Δεν με λένε Κική, αλλά Μαρία 🙃)

"-Είχα πάει λαϊκή!"

Μού άρεσε, γιατί ενώ από την μια, δηλώνει κάτι απλό, καθημερινό, από την άλλη, αφήνει κι ένα υπονοούμενο, ότι δηλαδή μπορεί και να μην ήταν στη λαϊκή 😉

Μετά χρησιμοποίησα το σύμβολο τού hashtag # 

#πούήσουναεχθέςΚική

#είχαπάει

#λαϊκή


και κατόπιν μου ήρθε η ιδέα τής -και καλά- ηλεκτρονικής διεύθυνσης...

www..... αλλά τι; Κάτι σχετικό με την λαϊκή...

Το βρήκα! www.zarzavati....αλλά το com ήταν το αναμενόμενο... Χα! Ιδέα!

www.zarzavati.org 😂 Κατοχυρώθηκε 👍



Η τσάντα που λες, αποφάσισα να έχει δύο διαφορετικές όψεις. Από την μία το κείμενο, "αλλά από την άλλη πλευρά τι;"

"Από την άλλη θα είναι πιο σοβαρή," σκέφτηκα.

Έτσι έκανα απλά σκίτσα από ζαρζαβατικά και τα κέντησα στη μηχανή.

Το σχέδιο τής τσάντας το βασικό, δεν είναι δικό μου. Το βρήκα εδώ

Κι ενώ η ιδέα με ενθουσίασε, το ίδιο το βίντεο με δυσκόλεψε αρκετά. Ώσπου έφτιαξα με χαρτί μια μικρογραφία κι έτσι μπόρεσα να κατανοήσω πλήρως πώς κατασκευάζεται η συγκεκριμένη τσάντα.

Ελπίζω οι φωτογραφίες και τα κείμενα να σε βοηθήσουν, στην περίπτωση που θελήσεις να τη φτιάξεις.🤓
Στην παρακάτω εικόνα (01) έχω σημειώσει κάποιες λεπτομέρειες ή επεξηγήσεις (π.χ. ποιά κομμάτια αναφέρω ως καθαρίσματα)




Ένα σημείο που με δυσκόλεψε πολύ, ήταν το να ράψω τα πλαϊνά κομμάτια καθαρίσματος. Τα κομμάτια υφάσματος σχημάτιζαν όγκους σκληρούς και δύσκαμπτους, και η μηχανούλα μου ζορίστηκε! Αλλά στο τέλος...με έβγαλε ασπροπρόσωπη!

Στο διαταύτα λοιπόν!

Το ύφασμα που χρειάστηκα είναι:

2 κομμάτια λευκό ύφασμα 38×76 εκατοστά για το σώμα τής τσάντας
1 κομμάτι φόδρα λευκή στις ίδιες διαστάσεις που μπήκε ανάμεσα στα δύο λευκά κομμάτια 

4 κομμάτια λευκό ύφασμα 20,5×28 εκατοστά για τα πλαϊνά τής τσάντας
2 κομμάτια φόδρας λευκή στις ίδιες διαστάσεις

4 κομμάτια υφάσματος σε εμπριμέ 20,5×51 εκατοστά για τις εσωτερικές θήκες
4 κομμάτια υφάσματος σε εμπριμέ 20,5×38 εκατοστά για τις εσωτερικές θήκες τών πλαϊνών

2 κομμάτια λευκό ύφασμα 38×7 εκατοστά για το καθάρισμα τής εμπρόσθιας και πίσω όψης.
2 κομμάτια λευκό ύφασμα 20 ×7 εκατοστά για το καθάρισμα τών πλαϊνών 

2 κομμάτια λευκό ύφασμα 93×10 εκατοστά για τα λουριά
2 κομμάτια ενίσχυσης 93×10 εκατοστά τα οποία κόλλησα στα κομμάτια τών λουριών.

Το θέμα του κεντήματος είναι προσωπική υπόθεση! Το δικό μου σκεπτικό ήταν το να χαμογελάσουμε. Αν εσύ θέλεις να το φτιάξεις, μπορείς να επιλέξεις ό,τι ύφασμα σού αρέσει, είτε μονόχρωμο, είτε καρό... οτιδήποτε! Οπότε δεν θα σε κουράσω με τα κεντήματα.
Τώρα, τα βήματα που ακολούθησα ήταν τα εξής:

1) Έβαλα το ένα κομμάτι 38×76 κάτω, έχοντας την ανάποδη πλευρά του υφάσματος μπροστά μου. Από επάνω έβαλα το ίδιας διάστασης κομμάτι φόδρας και τελείωσα με το δεύτερο κομμάτι λευκού υφάσματος 38×76, βλέποντας την καλή πλευρά. (φωτ.1) Τα ένωσα με καρφίτσες περιμετρικά και τα έραψα με ίσιο γαζί αλλά και γαζί ζικ ζακ. (φωτ.4,5)







2) Έβαλα το ένα κομμάτι λευκού υφάσματος 20,5×28 κάτω, έχοντας την ανάποδη πλευρά του υφάσματος μπροστά μου. Από επάνω έβαλα το ίδιας διάστασης κομμάτι φόδρας και τελείωσα με το δεύτερο κομμάτι λευκού υφάσματος 20,5×28, έχοντας μπροστά μου την καλή πλευρά του. Τα στερέωσα με καρφίτσες και τα γάζωσα με ίσιο γαζί αλλά και ζικ ζακ.(φωτ.6)
3) Επανάλαβα το βήμα 2) και για το δεύτερο κομμάτι 20,5×28 (φωτ.6)



Ανακεφαλαίωση (α)
Έχω, το ενιαίο κομμάτι τής τσάντας- την εμπρός και πίσω όψη της -και τα δύο πλαϊνά της.

4) Πήρα τα τέσσερα κομμάτια εμπριμέ 20,5×51 εκατοστά και αφού πάτησα με το σίδερο τα περιθώρια ραφής στο 1 εκατοστό προς τα έξω (βλέποντας την καλή πλευρά του υφάσματος), τα τοποθέτησα το ένα πάνω στο άλλο - ανά δύο -ακουμπώντας την ανάποδη πλευρά τού ενός,στην ανάποδη πλευρά τού άλλου κομματιού, και τα ένωσα με γαζί περιμετρικό, κλείνοντας μέσα τους τα περιθώρια ραφής που σιδέρωσα.(φωτ.2)



5) Επανάλαβα το βήμα 4) και για τα άλλα τέσσερα κομμάτια εμπριμέ 20,5×38

Ανακεφαλαίωση (β)
Έχω 2 κομμάτια εμπριμέ υφάσματος 20,5×51 διπλά, ενωμένα μεταξύ τους.
Έχω 2 κομμάτια εμπριμέ υφάσματος 20,5×38 διπλά, ενωμένα μεταξύ τους.

6) Πήρα το ένα κομμάτι λευκού υφάσματος 38×7 εκατοστά, το καθάρισμα δηλαδή για την εμπρόσθια όψη και αφού σιδέρωσα τα περιθώρια ραφής στο 1 εκατοστό, τα στερέωσα με καρφίτσες στο επάνω μέρος τής τσάντας. Κατόπιν το γάζωσα. Το ίδιο επανάλαβα και με το δεύτερο κομμάτι 38×7 για την πίσω όψη τής τσάντας.(φωτ.21)


7) Ακριβώς το ίδιο βήμα 6) ακολούθησα και για τα καθαρίσματα τών πλαϊνών δηλαδή τα κομμάτια λευκού υφάσματος 20×7 εκατοστών(φωτ.22,23,24)




8) Στον πάγκο εργασίας, έβαλα το κομμάτι τής τσάντας, το κυρίως σώμα δηλαδή, έτσι ώστε να έχω μπροστά μου την μικρή* πλευρά της. Με την μεζούρα, από την πάνω δεξιά γωνία μέτρησα 28 εκατοστά προς τα κάτω κι έβαλα μια καρφίτσα. Το ίδιο έκανα και από την αριστερή γωνία.(φωτ.9,10)
*Στη φωτογραφία, η τσάντα είναι με την μεγάλη πλευρά μπροστά μου όπως δείχνουν οι διαστάσεις.


9)Τράβηξα μια ευθεία, από καρφίτσα σε καρφίτσα. Αυτή η ευθεία δείχνει τη θέση τής πρώτης θήκης (εμπριμέ 20,5×51). (φωτ.9,10)

10) Πήρα την εμπριμέ θήκη (20,5×51) κι έχοντας την μεγάλη πλευρά μπροστά μου, την τοποθέτησα έτσι ώστε η κάτω μεγάλη πλευρά της, να εφάπτεται στην ευθεία που μόλις είχα τραβήξει.(φωτ.11)


11) Έβαλα καρφίτσες στις δύο κάτω γωνίες, στερεώνοντας τη θήκη στο σώμα τής τσάντας.

12) Στην συγκεκριμένη ευθεία, έβαλα ένα σημάδι στο μέσον αυτής. Σημάδι έβαλα στο μέσον επίσης τής επάνω πλευράς τού σώματος τής τσάντας. 

13) Τράβηξα μια κάθετη γραμμή με το μολύβι, οριοθετώντας το γαζί που θα γινόταν λίγο αργότερα, έτσι ώστε το κέντρο τής θήκης να επανωτίσει με το κέντρο τού σώματος τής τσάντας. Έβαλα καρφίτσες για να το στερεώσω.(φωτ.12)


14) Το κομμάτι τής θήκης τώρα, έμοιαζε να έχει χωριστεί στα δύο . Σα δύο τσέπες, μια αριστερά και μια δεξιά. Στη κάθε τσέπη έφτιαξα 3 πιέτες στερεώνοντας με καρφίτσες.(φωτ.13,14)



15) Γάζωσα την θήκη πάνω στο σώμα, ξεκινώντας από την δεξιά πλευρά τής θήκης, πέρασα στην μεγάλη πλευρά, όπου γάζωσα τις πιέτες και τέλος "ανέβηκα" στην μικρή πλευρά. Έτσι η μία πλευρά με την πρώτη θήκη ήταν έτοιμη!

16) Ακριβώς η ίδια διαδικασία έγινε και για την άλλη πλευρά τού σώματος τής τσάντας. Η εσωτερική εμπρός και πίσω όψης τής τσάντας, ετοιμάστηκε.




17) Στον πάγκο έβαλα το κομμάτι λευκού υφάσματος (20,5×28), το ένα πλαϊνό δηλαδή, και το έβαλα με την μικρή πλευρά μπροστά μου. Πήρα στα χέρια μου το εμπριμέ κομμάτι (20,5×38) και το έβαλα επάνω στο λευκό με την μεγάλη πλευρά μπροστά μου. Με καρφίτσες στερέωσα τις δύο κάθετες πλευρές των, και στην κάτω οριζόντια πλευρά, έφτιαξα μια κουφόπιετα μιας και το εμπριμέ ύφασμα είναι 38 εκατοστά και πρέπει να ενωθεί με τα 20,5 εκατοστά τού λευκού υφάσματος.(φωτ.25)




18) Στα σημεία που στερέωσα με καρφίτσες, έκανα γαζί. Έτσι, το ένα πλαϊνό κομμάτι, έχει κι αυτό την θήκη του.(φωτ.26)

19) Ακριβώς το ίδιο έκανα και για την άλλη πλαϊνή πλευρά.(φωτ.26)

Ανακεφαλαίωση (γ)
Έχω τις εσωτερικές πίσω και εμπρός όψεις τις τσάντας με τις εσωτερικές θήκες. 
Έχω τα εσωτερικά πλαϊνά με τις θήκες.


20) Από εδώ και κάτω ήταν το πιο δύσκολο. Στον πάγκο, έβαλα το κυρίως σώμα τής τσάντας με την μεγάλη πλευρά μπροστά μου και βλέποντας τις θήκες, την εσωτερική πλευρά τής τσάντας δηλαδή. Πήρα στα χέρια μου το ένα πλαϊνό κομμάτι και το τοποθέτησα έτσι ώστε η μεγάλη του πλευρά, να εφάπτεται στο αριστερό τμήμα τού σώματος, στο σημείο που ξεκινά η θήκη, έχοντας μπροστά μου την εξωτερική του πλευρά. (φωτ.27) Στερέωσα με καρφίτσες.


21) Σήκωσα τα δύο κομμάτια μαζί και τα τοποθέτησα έτσι ώστε η μικρή δεξιά-όπως φαίνεται στη φωτογραφία- πλευρά τού πλαϊνού, να ακουμπήσει στο κέντρο τού σώματος τής τσάντας. Φαντάσου το, σα να ξεκινά η πάνω μεγάλη πλευρά του τού πλαϊνού, να σχηματίσει ένα ημικύκλιο. Η πάνω δεξιά γωνία του, (όπως φαίνεται στην φωτογραφία) θα σχηματίσει ημικύκλιο πηγαίνοντας δεξιότερα τού αριθμού 27. Στερέωσα με καρφίτσες. Ίσως εδώ να σε βοηθήσει η πρώτη και δεύτερη φωτογραφία από την μικρογραφία που έχω κάνει, και που δείχνω στο ξεκίνημα τής περιγραφής.

22) Πλάγιασα προς τα δεξιά, το πλαϊνό κομμάτι-που είναι ενωμένο με το αριστερό τμήμα τού σώματος τής τσάντας, και το τοποθέτησα έτσι ώστε η μεγάλη πλευρά τού πλαϊνού να ακουμπήσει την δεξιά πλευρά τού σώματος τής τσάντας. Στερέωσα με καρφίτσες.(φωτ.29)


23) Έκανα ένα γαζί στα σημεία που είχα στερεώσει, με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί τα υφάσματα δημιούργησαν χοντρές επιφάνειες.

24) Επανάλαβα τα βήματα 20,21,22,23 για την άλλη πλευρά.

25) Ήρθε η ώρα για τα πλαϊνά καθαρίσματα. Με βοήθησε και εδώ το να τα σιδερώσω με περιθώρια ραφής στο 1 εκατοστό. Ξεκίνησα να στερεώνω με καρφίτσες στις ραφές τών πλαϊνών που μόλις είχα τελειώσει.(φωτ.33-36)


26) Έραψα τα πλαϊνά καθαρίσματα,(φωτ.37) με πολύ προσοχή,  στα 2 χιλιοστά περίπου.(φωτ.38)


27) Στα σημεία που το καθάρισμα έκανε την γωνία, επειδή ήταν αδύνατον να γίνει γαζί στη μηχανή, το έραψα με λίγες βελονιές, στο χέρι. (φωτ.39,40) 
Όπως επίσης στο χέρι έκλεισα και το πάνω μέρος τών πλαϊνών καθαρισμάτων.(φωτ.41)




28) Για το τέλος, έμειναν τα χερούλια. Αφού είχα ήδη κολλήσει την ενίσχυση, σιδέρωσα και εδώ τα περιθώρια ραφής στο 1 εκατοστό, και τα γάζωσα διπλώνοντάς τα στη μέση, με περιμετρικό ίσιο γαζί. (φωτ.31) Μέτρησα από την πλαϊνή ραφή τής μπροστινής όψης και κατά μήκος της, 7 εκατοστά, κι έβαλα μια καρφίτσα, οριοθετώντας το σημείο όπου θα μπει η μια άκρη τού ενός χερουλιού. Το ίδιο έκανα και από την άλλη πλευρά. Επανάλαβα το ίδιο και για την πίσω όψη.(φωτ.42)







29) Στερέωσα με γαζί τις άκρες τών χερουλιών, δημιουργώντας ένα παραλληλόγραμμο με ένα "Χ" στο κέντρο για μεγαλύτερη ασφάλεια.(φωτ.01)


Η τσάντα ετοιμάστηκε! Και χάρισε χαμόγελα στους δικούς μου ανθρώπους που πρώτοι την είδαν!

Μεγάλο το εγχείρημα! Η μόνη μου ανησυχία είναι αν και κατά πόσο έχω γίνει κατανοητή με όλη αυτή την περιγραφή! 
Τι λες; Σού άρεσε; Θα χαρώ πολύ να σε ακούσω!
Καλή συνέχεια 💕




Υ.Γ. Οι φωτογραφίες, ενώ είναι με τη σειρά, η αρίθμησή τους δεν είναι στη σειρά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τράβηξα πολλές φωτογραφίες, πρόσθεσα το κείμενο και τον αριθμό, κατόπιν αφαίρεσα μερικές μιας και τις βρήκα περιττές, οπότε... φαίνεται κάτι σαν να είναι λάθος, ενώ δεν είναι! Ευχαριστώ για την κατανόηση 😉

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ...!

ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΛΜΠΟΥΜ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Diy eco ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ