Καλημέρα Μάρτη!

 



Καλό μήνα να έχουμε! Είπα να καλοσωρίσω τον πρώτο ανοιξιάτικο μήνα, με μια ανοιξιάτικη τσάντα 😉

Το σχέδιο δεν είναι δικό μου. Το βρήκα εδώ

Εγώ απλά έκανα κάποιες μικρές αλλαγές. Μάλιστα, χρησιμοποίησα μια παλιά κουρτίνα - αντί φόδρας (φωτ.2) - και για κυρίως ύφασμα, ένα παλιό (Πειραϊκή Πατραϊκή) περίσεμμα από καλύμματα σαλονιού.* * (φωτ.1) 

Έτσι, μετά από τόσα χρόνια, το ύφασμα αυτό βρήκε τον σκοπό τής ύπαρξής του. Έγινε μια ανοιξιάτικη τσάντα που πολύ με άρεσε 😄

Λοιπόν, χρειάζεσαι:

  • Ύφασμα για το κυρίως σώμα τής τσάντας. 40×70 εκατοστά (φωτ.1)
  • Φόδρα ή όποιο άλλο ύφασμα θέλεις για εσωτερική επένδυση. 40×70 εκατοστά(φωτ.2)
  • Ενίσχυση στις ίδιες διαστάσεις 40×70
  • 2 κομμάτια υφάσματος είτε από το κυρίως είτε από την επένδυση 10×40 εκατοστά για τα χερούλια* Αν το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσεις είναι πολύ λεπτό, όπως το δικό μου, θα κόψεις 20×40 εκατοστά έτσι ώστε να το διπλώσεις στη μέση για να μην είναι πια διαφανές.(φωτ.3,4)
  • 1 κομμάτι υφάσματος τής επένδυσης 22×20 εκατοστά για την εσωτερική τσέπη
  • 1 κομμάτι από το κυρίως ύφασμα 10×16 εκατοστά για λουράκι κουμπώματος (φωτ.21,22)
  • 1 ετικέτα ( εγώ χρησιμοποίησα μια ετικέτα από παλιό τζην παντελόνι, την έραψα στο χέρι από την ανάποδη κι έγραψα το λογότυπο 🤭)
  •  2 σούστες μικρές ή μια μεγάλη.

* Αν χρησιμοποιήσεις λεπτό ύφασμα για επένδυση και θελήσεις να χρησιμοποιήσεις το ίδιο για τα χερούλια, θα χρειαστείς επιπλέον ενίσχυση 10×40 ( 2 ΤΕΜ.) ή 2 τεμάχια από το κυρίως ύφασμα στις ίδιες διαστάσεις. Εγώ έκανα το δεύτερο.(φωτ.3,4)

  • Ένα κομμάτι καμβά κεντήματος 15×25 εκατοστά(φωτ.24)
  • Ένα κομμάτι από το κυρίως ύφασμα ή το ύφασμα τής επένδυσης 30×25 για να ντύσεις τον καμβά και να τον χρησιμοποιήσεις στον πάτο τής τσάντας.(φωτ.24)



Πρώτα απ'όλα κολλάς την ενίσχυση στο κυρίως ύφασμα.

Παίρνεις το κομμάτι τής τσέπης και σιδερώνεις τα περιθώρια ραφής στο 1 εκατοστό, προς τα μέσα ( βλέποντας την καλή πλευρά τού υφάσματος) για τις 3 πλευρές, και στα δύο εκατοστά για την επάνω πλευρά, την ανοιχτή.

Εγώ σε αυτό το σημείο, χρησιμοποίησα το ήδη 2 εκατοστών γαζί που υπήρχε στην κουρτίνα 😉(φωτ.9)




Παίρνεις τα κομμάτια τών χερουλιών και κολλάς ενίσχυση αν χρειάζεται. Αν όχι, συνεχίζεις στο επόμενο βήμα.






Αν το ύφασμα είναι λεπτό, το διπλώνεις στη μέση και κατόπιν το επανωτίζεις στο κυρίως ύφασμα και τα ενώνεις με ζικ ζακ γαζί.(φωτ.3,4)

Σιδερώνεις τα περιθώρια ραφής στο 1 εκατοστό και το διπλώνεις στη μέση για να κάνεις εξώγαζο περιμετρικά όλου τού χερουλιού. Επαναλαμβάνεις και για το δεύτερο χερούλι.(φωτ.5,6)


Παίρνεις το κομμάτι τού κυρίως υφάσματος και αφού το διπλώσεις στην μέση (40×35) μετράς από την επάνω πλευρά 8 εκατοστά προς τα κάτω και βάζεις μια καρφίτσα. Βρίσκεις και το μέσο σημείο τών 40 εκατοστών και στερεώνεις με καρφίτσες την ετικέτα, την οποία είτε γαζώνεις είτε ράβεις στο χέρι.(φωτ.7)



Παίρνεις το κομμάτι τής επένδυσης και αφού το διπλώσεις στη μέση (40×35), μετράς 9 εκατοστά από την πάνω πλευρά προς τα κάτω και με καρφίτσες στερεώνεις την τσέπη.(φωτ.9)


Ανακεφαλαίωση

Έχεις, το κυρίως ύφασμα με ραμμένη την ετικέτα

Έχεις την επένδυση με ραμμένη την τσέπη

Έχεις τα χερούλια ραμμένα με εξώγαζα.


Παίρνεις τα δύο κομμάτια υφάσματος ( κυρίως και επένδυση) και τα διπλώνεις με την καλή πλευρά προς τα μέσα.

Παίρνεις ένα κομμάτι χαρτόνι και σχεδιάζεις ένα παραλληλόγραμμο 6×7 εκατοστά.

Το κόβεις και το τοποθετείς στην δεξιά κάτω πλευρά του κυρίως υφάσματος. Αντιγράφεις το σχήμα στο ύφασμα και κόβεις αυτό το κομμάτι. Την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεις και για την αριστερή γωνία τού κυρίως υφάσματος, αλλά και για τις δύο γωνίες τής επένδυσης.(φωτ.10)



Κλείνεις με γαζί τα πλαϊνά τού κυρίως υφάσματος και τα πλαϊνά τής επένδυσης.(φωτ.14)



Ανοίγεις με το σίδερο τις ραφές. Μετά ανοίγεις το κομμάτι που έκοψες βάζοντας την ραφή που μόλις έκλεισες,στο κέντρο τής απέναντι πλευράς του παραλληλόγραμμου που έκοψες και κλείνεις με γαζί.(φωτ.11,12)




Το ίδιο επαναλαμβάνεις για την άλλη πλευρά τού κυρίως αλλά και για τις δύο πλευρές τής επένδυσης.

Γυρίζεις την τσάντα από την καλή - το κυρίως ύφασμα- και το τοποθετείς μέσα στην επένδυση. Δηλαδή, έρχεται κι ακουμπάει η καλή πλευρά τού κυρίως υφάσματος στην καλή πλευρά τής επένδυσης. (φωτ.13)



Στα σημεία που αντικρίζει η μια πλαϊνή ραφή τού κυρίως υφάσματος, την πλαϊνή ραφή τής επένδυσης, βάζεις μια καρφίτσα. Το ίδιο κάνεις και για την απέναντι ραφή.(φωτ.15)



Βάζεις καρφίτσες περιμετρικά τής επάνω πλευράς και γαζώνεις όλη την πλευρά εκτός από 15 εκατοστά στο κέντρο εμπρός. (φωτ.16) 

Γυρνάς την τσάντα από την καλή (φωτ.17) και πατάς με το σίδερο την επάνω πλευρά τής τσάντας. (φωτ.18,19)






Μετράς από τις πλαϊνές ραφές 7 εκατοστά προς το κέντρο τής εμπρός και πίσω όψης και στερεώνεις με καρφίτσες τα χερούλια. (φωτ.20) 

Τέλος, κάνεις ένα εξώγαζο περιμετρικά τής επάνω πλευράς κι έτσι κλείνεις και το άνοιγμα απ'όπου γύρισες την τσάντα προς την καλή πλευρά.



Παίρνεις το κομμάτι τού καμβά και το ντύνεις με το ύφασμα, κάνοντας περιμετρικά γαζί ζικ ζακ. (φωτ.24)

Το τοποθετείς στον πάτο τής τσάντας για περισσότερη σταθερότητα.



Τέλος, παίρνεις το κομμάτι (10×16) που θα γίνει το λουράκι κουμπώματος, το διπλώνεις στη μέση (5×16) και κλείνεις με γαζί από την ανάποδη πλευρά. Το γυρνάς από την καλή, τοποθετείς την ραφή στην πίσω πλευρά, γυρνάς 0,5 εκατοστά από την πάνω και κάτω πλευρά προς τα μέσα και κάνεις δύο εξώγαζα, από ένα σε κάθε πλευρά - πάνω,κάτω.(φωτ.21,22)



 Ράβεις τις θηλυκές σούστες 5 εκατοστά κάτω από την επάνω άκρη τής τσάντας και προσαρμόζεις αντικριστά και πάνω στο λουράκι κουμπώματος, τις αρσενικές σούστες. (φωτ.23)



Και ΤΕΛΟΣ! Η χειροποίητη ανοιξιάτικη τσάντα είναι έτοιμη!




Καλή επιτυχία αν το επιχειρήσεις! Είμαι εδώ αν χρειαστείς οποιαδήποτε διευκρίνιση ή βοήθεια!

Καλή συνέχεια και καλό μήνα!💕

**Το ύφασμα αυτό αγοράστηκε πριν από περίπου 30 χρόνια. Το είχαμε πάρει μαζί με τη μαμά μου, με σκοπό να ράψει καλύμματα για το σαλόνι. Τα έραψε μεν, δεν τα χρησιμοποιήσαμε δε, γιατί κατόπιν δεν μάς άρεσε 🤭


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ...!

ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΛΜΠΟΥΜ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Ένας κορμός, μα τι ΚΟΡΜΟΣ!