Ένα δωράκι για το Ελενάκι!

 


Καιρό τώρα τριγύριζε στο μυαλό μου, να φτιάξω ένα μαξιλάρι σε σχήμα γράμματος.

Ώσπου το αποφάσισα! Βοήθησε βέβαια και το καινούριο ποδαράκι τής ραπτομηχανής μου... 👍Αυτό δηλαδή, που με βοηθά στο κέντημα.😍

Έτσι, δεν το ανέβαλα άλλο... Το μαξιλαράκι θα έχει το σχήμα τού "Ε". Για την Ελένη μου, για την βαφτισιμιά μου, που σε λίγο καιρό θα κλείσει τα τρία της χρόνια! 

Μάλιστα, θέλησα να έχει την εμφάνιση τού πάτσγουορκ, σε συνδυασμό με το απλικέ.


Αν θέλεις κι εσύ να φτιάξεις ένα τέτοιο μαξιλαράκι, κοίτα πώς το έκανα.

Κατ' αρχήν θα χρειαστείς σταθερό ύφασμα τής αρεσκείας σου, 2 κομμάτια διαστάσεων 45×40 εκατοστών. Στις ίδιες διαστάσεις και η φόδρα, 2 κομμάτια επίσης. Θα χρειαστείς ενίσχυση ή το ειδικό υλικό για απλικάρισμα και το ποδαράκι τής ραπτομηχανής για free motion. Θα χρειαστείς μικρά ρετάλια υφάσματος, διαφόρων χρωμάτων, υφής, και ντεσέν***. 

***(Η αποικόνιση, το τύπωμα τού υφάσματος). 

Τέλος, θα χρειαστείς υλικό γεμίσματος- εγώ χρησιμοποίησα υαλοβάμβακα.

Πρώτα απ'όλα έκανα το σχήμα τού γράμματος. 

Έκοψα ένα κομμάτι λευκού υφάσματος στο σχήμα τού "Ε", με περιθώρια ραφής. Εδώ θέλει λίγη προσοχή, γιατί το κομμάτι που θα γίνει το κέντημα, δηλ.εκεί που θα μπουν οι φιγούρες, θα μαζέψει, θα μικρύνει. Έτσι το περιθώριο ραφής καλό είναι να είναι στους 2 πόντους.


Με την βοήθεια ενός φύλλου καρμπόν, αντέγραψα το σχήμα στο δεύτερο κομμάτι, στο οποίο και θα γίνει όλη η εργασία τού απλικαρίσματος και τού κεντήματος. (φωτ. 2-3)



Σχεδίασα τις εικόνες, π.χ. την πάπια*, που τής "φόρεσα" το καπέλο με την κορδέλα (φωτ.5), την βαρκούλα, την πατούσα, την χελώνα κ.α.

*Στην τεχνική τού απλικαρίσματος, κάθε κομμάτι τής εικόνας κόβεται και ράβεται ξεχωριστά. Πρώτα έραψα το σώμα, μετά τα πόδια, μετά το ράμφος, το καπέλο, τις κορδέλες.)

 Για τα απλικαρίσματα, χρησιμοποίησα διάφορα χρωματιστά υφάσματα (μικρά κομματάκια) αλλά και κάποιες φιγούρες που υπήρχαν σε άλλα υφάσματα που είχα, π.χ. το μπαλόνι, το σκατζοχοιράκι, ένα λουλούδι...(φωτ.4)

Έκοψα τις φιγούρες από το χαρτί κι έκανα κάποιες δοκιμές, στο πού ακριβώς θα μπουν και διάλεξα τα υφάσματα. Όταν κατέληξα στις θέσεις τοποθέτησης, έκοψα περιμετρικά τα υφάσματα με οδηγό τις φιγούρες από χαρτί  και τους κόλλησα την ενίσχυση.(φωτ.4)



Μετά, ξεκίνησα να ράβω τις φιγούρες στις θέσεις που είχα αποφασίσει, με free motion γαζί. (φωτ. 6)


Όταν μπήκαν όλες οι φιγούρες στη θέση τους, με τον ίδιο τρόπο (free motion) έκανα τα "τετράγωνα" που περιβάλλουν την κάθε φιγούρα και τις "βελονιές" έτσι ώστε να δοθεί η αίσθηση του πάτσγουορκ. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία 9, το χρώμα τής κλωστής είναι έντονο, δεν είναι στο χρώμα τού υφάσματος, ακριβώς για να φαίνεται!



Ήρθε η ώρα να ενώσω το εμπρός μέρος τού μαξιλαριού (αυτό με τις φιγούρες) με το πίσω μέρος (το λευκό).(φωτ.11)
Τοποθέτησα καλή με καλή πλευρά και έκλεισα με γαζί ίσιο ( κανονικό ποδαράκι) και γαζί ζικ ζακ, όλο το γράμμα, εκτός από την μεγάλη ευθεία κάθετη γραμμή τού "Ε". (φωτ. 12) 




Το γύρισα από την καλή**  (φωτ.13) κι έκοψα βάση τού τελικού μεγέθους, δύο κομμάτια λευκής φόδρας, για να μπεί ο υαλοβάμβακας. (φωτ.8)

**Σε αυτό το σημείο έπλυνα και σιδέρωσα την θήκη τού μαξιλαριού





Έκανα εξώγαζο (με το κανονικό ποδαράκι τής ραπτομηχανής) περιμετρικά στο γράμμα φτιαγμένο από φόδρα, άφησα ένα μικρό άνοιγμα κι έβαλα τον υαλοβάμβακα, προσέχοντας να μπει καλά μέχρι τις γωνίες τού γράμματος. Τέλος, έκλεισα με γαζί το μικρό άνοιγμα που είχα αφήσει, έκανα ψαλιδιές στις καμπύλες τού γράμματος για να μην "τραβάει"και το εσωτερικό είναι έτοιμο! (φωτ.10)


Το τελευταίο βήμα ήταν να προσαρμόσω το εσωτερικό, στην θήκη του.

Την θήκη τής φόδρας με το γέμισμα την πέρασα στο εξωτερικό κάλυμμα, προσαρμόζοντας καλά τις άκρες τού "Ε" ( φωτ.14)

Γύρισα προς τα μέσα τις άκρες τού υφάσματος στην πλευρά τού ανοίγματος και έκανα εξώγαζο ( με το κανονικό ποδαράκι τής ραπτομηχανής) περιμετρικά τού μαξιλαριού για 2 φορές, όπως φαίνεται στην φωτογραφία 15. Κι έτσι το μαξιλάρι τής Ελένης, ετοιμάστηκε!



Ελπίζω να τής αρέσει! 

Αν αποφασίσεις να το φτιάξεις ή να φτιάξεις κάτι αντίστοιχο θα είναι χαρά μου να τα πούμε!

Καλή συνέχεια!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ...!

Ένας κορμός, μα τι ΚΟΡΜΟΣ!

ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΛΜΠΟΥΜ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ